.mfp-title { display: none;}

Van Beethoven naar Chopin naar Wilhelm Berger! Een mooi en magistraal pianoconcert door Mitsuko Saruwatari

Op deze zonnige zondagmiddag, 14 oktober 2018, fietsen we vanuit Duiven naar Westervoort. Bomen met bladeren geven een Indian Summer beeld en daarbij past muziek. Een pianioconcert van Mitsuko Saruwatari in De Verzameling te Westervoort werd een aangename verrassing!

Marie-José vertelde met haar nimmer aflatend enthousiasme wat ons, de aanwezigen, te wachten staat en introduceert Mitsuko die er schitterend uit ziet. Ze legt kort uit wat een sonate is en uit hoeveel delen een sonate bestaat ; 3 en werden we verrast met een piano sonate van Ludwg van Beethoven in C majeur.
De sonore openingsakkoorden geven mij een gevoel van een beginnende dag, maar de muziek streelt mijn gehoor dat nog meer werd verwend met een nocturne (nachtelijk) van Chopin als romantische compositie van de nacht. Chopin wordt in ons land fenomenaal op de piano vertaald door Wibi Soerjadi, maar dit terzijde.
Wilhelm Berger (1861 -1911), een vergeten Duitse componist, werd in Westervoort als ‘place to be and listen’ op een waanzinnige mooie wijze en met liefde ten gehore gebracht liet door Mitsuko Saruwatari.
Ik sloot mijn ogen en me meenemen naar de tijd van romantiek en de veranderingen waarmee een nieuwe tijd al jaren aan de gang was. Het impressionisme, de nieuwe muziek, de industriële revolutie. Ik zie de zwart-wit filmbeelden van ‘houterig’ lopende mensen, de trams voorgetrokken door paarden, de hoge hoeden en buigende heren in lange jassen en ‘billentikkers’. We noemden dergelijke zwart-wit beelden zonder geluid; de ‘stomme film’ en op de achtergrond klonk- veelal.. pianomuziek De Europese vorstenhuizen regeerde en het onheil dat de wereld naar donkere tijden zou brengen nog onbekend.
Berger zou deze donkere jaren niet meemaken. Hij bleef een romanticus tot aan zijn dood in 1911 en zijn muziek verdween in de vergetelheid, The Piano Quintet, Op. 95 is zijn bekendste pianoconcert.
Mitsuko liet, ruim een eeuw later, op een magistrale wijze de aanwezigen kennismaken met Wilhelm Berger. Een middag dat zeker -over zo’n 2 jaar- herhaald zal mogen worden en te luisteren naar hoe Wilhelm Berger’s ontwaakte muziek door Mitsuko dan zal klinken.
Op weg naar huis namen we Mitsuko’s muziek en het Indian Summer gevoel mee naar huis.
Ruud Lans-Duiven 14.10.2018